Suami Menangis Sambil Berkata “Maafkan abah. Abah tak pandai nak azan. Sungguh, abah tak reti.”

Posted on

Jururawat dah selesai mencuci bersih anak kami, berbungkus selimut. Dah wangi-wangi. Menyerahkannya kepada kami.

Doktor pun sudah menyelesaikan tugasnya, cuci luka dan sebagainya yang berkaitan. Aku dipindahkan ke katil dan wad lain yang telah siap disediakan.

Mertuaku dan ayah mak dah ada di sisi. Semua orang ada. Dengan muka gembira. Yang tua, glad dapat timang cucu. Aku dan suami glad dengan orang baru dalam keluarga kami. Dipeluk cium bayiku yang comel tu.

“Azankanlah di telinga budak tu.”

Ibuku bersuara. Diserahkan bayi dalam dakapannya tadi kepada suamiku.

Suamiku menyambutnya dengan cermat.

“Kena azan ke?” Suami bertanya. “Wajib eh?”

Doktor lelaki yang ada di situ mencelah.

“Ustaz Zahazan kata, apabila anak itu lahir, maka hendaklah diazankan pada telinga kanan bayi dan diiqamatkan pada telinga kirinya seperti hadis diriwayatkan al-Baihaqi dalam kitab asy-Syu’ab daripada hadis Hasan bin Ali RA daripada Nabi SAW bersabda yang bermaksud:

“Sesiapa yang dianugerahkan seorang bayi, lalu dia mengumandangkan azan di telinga kanannya dan iqamat di telinga kirinya, maka bayi itu akan dijauhkan daripada Ummu Syibyan.”

Menurut sebahagian ulama, Ummu Syibyan adalah jin perempuan. Ada yang mengatakan apa saja yang menakutkan anak dan ada yang mengatakan angin yang menyebabkan sakit.”

Suamiku terdiam seketika.

Maafkan abah kerana abah tak reti nak azan,abah hanya tahu primary je depan television sport bola.

Dalam 10 minit dia diam. Ibu bapaku dah rasa pelik. Dah kenapa pula dengan menantunya itu.

Tiba-tiba suamiku itu menangis. Menitiskan air matanya. Jatuh menitik ke muka anak kami.

“Maafkan abah. Abah tak pandai nak azan. Sungguh, abah tak reti.”

Aku sebak. Ibu bapaku terkejut sedikit. Namun, tenang saja. Mentuaku nampak seakan dah tahu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *